Mat må man ha!

Uten mat og drikke, duger FREMOisten ikke!

Som arrangør av et FREMO-treff har man et ansvar for å tilrettelegge for stabilt blodsukker, god stemning og tilstrekkelig tilgang på flytende og faste kalorier gjennom et langt arrangement.
De fleste arrangører av  treff har en ryddig og grei påmeldingsrutine for å melde interesse for tørre og ikke fullt så tørre måltider.

Ingen skal gå sultne rundt, så det finnes alltid en løsning.

Kulturelle forskjeller er spennende.

Da Salten var i Tyskland sist høst, fikk vi på togturen til Magdeburg et ufrivillig stopp, og måtte vente to timer på neste tog. Dette ga oss mulighet til å prøve litt lokal matkultur, og alle ga tommel opp for retten Flammküchen. Tynn lefse med fyll etter ønske, og ikke helt ulikt pizza i prinsippet. Det hører med til historien at vi måtte haste om bord med halvspist lunsj, men det var det verdt.

Vel fremme i Magdeburg fikk vi oppleve fin servering i kafeen. Tyske pølser med passende kjølt drikke var alltid tilgjengelig.

Norske FREMO-treff er staute og tradisjonsrike i strukturen. Også i matveien. Ved Midnattssoltreffet har vi til lunsj i alle år kjørt sikringskost av typen alle vanlige norske pålegg, kokt egg, brød juice kaffe og te.

Meen, det er enkelte innslag på lunsjbordet vi ikke tør ta av menyen. Av en eller annen grunn MÅ det være fiskepudding tilgjengelig. Sånn er det bare.

Sjokoladepålegg likeså. Kanskje er det en FREMOist som aldri får dette hjemme, eller som bare spiser dette på skiva, men slik er det. Salten var etter sigende helt på grensen med nøttepålegg i år. Det SKAL visstnok være Sjokade..

Varmmat har vært gryterett og pizza hver sin dag fredag og lørdag for de som ønsket det.

I anledning at Bodø er Europeisk kulturhovedstad i år, kom også tanken inn på om vi kunne tilby våre gjester lokal tradisjonsmat. Valget falt på Salten spesialiteten Møsbrømlefse!

Vi allierte oss tidlig med eksperter på området. Dette er ikke å kokkelere for ufaglært arbeidskraft.

Klippet fra siden Visit Bodø: Møsbrømlefse er ekte lokal Salten-kost, og består av lefse og søvel eller møsbrøm som vi kaller det. Møsbrøm er en saus laget av smeltet brunost og melk, som smøres utover lefsa. Over møsbrømmen har man gjerne smør og rømme, før man bretter lefsen sammen og nyter et ekte Salten-måltid.

Som annonsert, så gjort, og lørdag var kantineavdeligen forsterket med tre kunnskapsrike og dyktige damer som kan sin lefsetakke og spø. (pinnen som vender lefsa)

 

Møsbrømlefse er tung sikringskost som sikrer grunnlaget for lange kjøresejoner.

Det sies at enten så elsker man det, eller så tvert imot.  På tilbakemeldingene, smattingen og smil med prim i munnviken, kan vi ikke mene annet enn at dette var vellykket.

Våre tyske, ungarske og danske venner hoppet lett over kulturterskelen, og ga tommel opp for serveringen!

Vel bekomme!