logo bbilde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til toppen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til toppen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilbake til toppen!


Les om våre prosjekter
Se bilder og videoer fra anlegget vårt


Klikk på bildet for full størrelse / se video
De siste prosjektbeskrivelser står øverst

 

 

 

 

Vårt siste prosjekt vil være å benytte eksisterende moduler til å sette sammen en ringbene, slik at vi kan benytte denne utenfor vårt lokale i den hensikt


"Å vise oss fram".


Vårt virkelig store prosjekt vil være en modelering av Bodø stasjon, slik den fremsto for 40-50 år siden. (Stasjonen har 50 års jubileum i juni neste år ifm åpnineng av Nordlandsbanen fra Fauske til Bodø den 7 juni 1962) og vi vil søke å ha modellen ferdig til dette jubileet.


(Stasjonen ble åpnet for godstrafikk i desember 1961, mens første persontog gikk til Bodø 1. februar året etter. Den offisielle åpningen med kong Olav V var imidlertid ikke før 7. juni.)


Claes har startet med å modellere selve stasjonsbygningen der klokketårnet er tilnærmet ferdig. Før vi begynner på selve stasjonsområde har vi tatt en liten tenkepause - i det vi har søkt om midler til prosjektet. Vi er optimister og tenker oss å begynne med de første 10-11 modulene, som dekker indre del av stasjonsområdet. Du kan se tegninger over anlegget samt bilder fra det som er gjort og en del historisk materiale ved å benytte lenken til venstre merket Bodø stasjon.
Vi har også investert noen midler i et styringssystem fra Team Digital og noen pensemotorer fra Circuitron "Tortoise". Dette blir nå utprøvt og klargjort for programmering og kjøring via JMRI-moduler. Du finner noen bilder lenger nede på siden.

 

Et stort prosjektet har vært en 180 graders sving. (Slik at vi kan benytte flest mulig moduler uten å trenge alt for mange løpemeter). For å få dette til valgte vi området Hopen (ved Tverlandet) som vi har modulert ved hjelp av 4 spesialmoduler - der 3 moduler benyttes for selve hopen-området (135grader), og en "jokermodul" på 45 grader som er en ren tunnelmodul. Dette prosjektet nærmer seg en "feridgstillelse" (mangler fortsatt en del mindre detaljer samt bebyggelse). Du kan følge arbeidet ved å se i vår Blogg eller klikke på lenken til venstre.

 

Videre har klubben laget en "kopi" av krysningssporet Oteråga stasjon (ved Reitan). Dette prosjektet består av 3 spesialmoduler, to rette- og en sving-modul. Disse moduler eies av Hans-Jacob, Sven, Claes og Jan. Den sistnevnte; svingmodulen eller skjæringsmodulen - kan også benyttes som en frittstående sving-modul. Modulene dekker området fra oppkjørsel til Reitan og frem til jernbaneundergangen på riksvei 80 - etter det gamle fergestedet. Og med svingmodulen inne - til etter skjæringa - mot øst.
Du finner flere detaljer ved å klikke på lenken til venstre.

 

Klubbens prosjekter besto først av modulene til Grungen stasjon som Claes er eier og står for. Grungen ble påbegynt i 2004, men var da kun en del av et "hjemmeanlegg".
Videre har han også laget en "skygge-stasjon" som fungerer som hvilken som helst stasjon tilpasset FREMO-kjøring. Denne stasjon har funksjoner for de oppgaver som kreves av en endestasjon, men er "bar" utover dette. Stasjonen har han kalt Fiplingdal stasjon. Du finner detaljer om disse stasjonene ved å benytte lenkene på venstre side.

 

Som de fleste andre klubber har vi også en del frittstående moduler av ymse slag. Disse finner du mere om ved å velge linken til venstre.

 

 

 

 

Her kan du se noen bilder fra de forskjellige steder vi har prøvd å samle oss og modulene på:

 

©: Clas Lislerud
Fra samling
i garasjen
©: Clas Lislerud
Oppstilling
i lunsjrommet
©: Clas Lislerud
Fra den andre
enden
©: Clas Lislerud
Møte i
dagens lokale

 

 

 

 

I vårt nye lokale ble aktiviteten av en slik art at vi måtte gjøre noen grep for å få arbeidsplass og en hobbyreltert sitteplass som vi kaller "kafèvogna"

 

©: Clas Lislerud
Noen moduler må
demonteres og
stables vekk for
å gi plass
©: Jan H. Tveter
Flere moduler
©: Jan H. Tveter
Hjelpemidler og
redskaper samles
og gir plass til
andre aktiviteter
©: Jan H. Tveter
Så er "Kafévogna"
klar, og den første
kaffe kan serveres.
©: Jan H. Tveter
Det er også
mulighet for
møteaktivitet her

 

 

 

 

Klubben benytter styringsutstyr fra . Det vi har anskaffet er først er et middels stort startsett, fordi dette inneholder 2 av de vesentlige komponentene vi trenger. Nemlig en kombinert kontrollenhet og booster, samt en mobil kjøre-/programmeringsenhet. I tillegg kjøper vi flere UP5 for kabler og så har vi på ønskelista en Booster på 8 Amp. Klubben har også 4 stk UT4 (mindre kontrollenheter), mens vi (PT) låner trafoer.
Videre har klubben - ifm oppstart av Prosjekt Bodø - anskaffet et testopppsett (dekoder og svitsjemotorer)for å kontrollere et større anstall sporkiftere
For kjøring og større programeringsarbeider benytter vi JMRI.
Det er bilder av våre komponenter/hjelpemidler nedenfor, samt at du finner lenker til datablad/instruksjoner ved å klikke på typebetegnelsen under bildene.

 

©: Jan H. Tveter
Kontrollenhetene
våre (UT-4)
plugget i en
UP 5 enhet
©: Jan H. Tveter
Dette er start-
settet vårt
og det heter
Super Chief Xtra
©: Jan H. Tveter
Dette er kontroll-
enheten vår
og den heter
DCS 100
Command Station
Booster
©: Jan H. Tveter
Den spesielle
kjørekontrollen og
programmerings-
enheten DT402
©: Jan H. Tveter
Boosteren på
ønskelista
vår DB200+
©: Jan H. Tveter
Pensemotorene
våre (Tortoise)
©: Jan H. Tveter
Testoppsettet
av dekodere
bestående av
SRC16 og MotoD
©: Jan H. Tveter
Her et bilde
fra JMRI
dekoder-
programmering
JMRI
©: Jan H. Tveter
Og her et bilde
fra Vår PC,
når vi kjører
lok, betjener
penser og
monitorerer
JMRI

 

 

Og her legger vi ut våre skrytevideoer - etterhvert

 

©: Jan H. Tveter
Første krysning
©: Jan H. Tveter
Pur kjøreglede
sø 7.11.2010
©: Jan H. Tveter
Fortsatt
kjøreglede

 

 

Saltenkretsen - som vi rekrutterer fra - omfatter primært jernbanelinjen mellom Fauske og Bodø. Bodø er som kjent en endestasjon på det norske jernbanenettet. Her finner du video fra virkeligheten samt bilder av stasjonene i Fauske og Bodø, pluss et par bilder fra episoder som oppsto fordi Bodø var endestasjon!

 

 

 

©: fra YouTube av henriktog
NSB
Di3.602+Di3.609
i Bodø.
11 juli 1990
©: ukjent
Bodø stasjon
©: ukjent
Fauske stasjon
©: ukjent
Kabeltoget
fra Rognan
©: ukjent
Bråstopp